Linkovi

Bush u Ukrajini: Puna podrška prijemu u NATO


Završavajući posjetu Ukrajini, predsjednik SAD George Bush je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Victorom Yuschenkom danas u Kijevu rekao da Washington daje punu podršku nastojanjima Ukrajine i Gruzije da se pridruže NATO savezu. Gospodin Bush je takođe izrazio uvjerenje da Rusija, koja se oštro protivi članstvu Ukrajine u NATO-u, neće staviti veto na proces pridruživanja, odnosno da Moskva ne bi trebala i neće imati posljednju riječ kada je riječ o nastojanima Ukrajine da uđe u NATO.

”Sve države su mi rekle da Rusija neće staviti veto na ono što se bude dešavalo u Bukureštu, u Rumuniji i ja ih držim za riječ.“

Predsjednik Bush je još naglasio da SAD neće odustati od podrške Ukrajini i Gruziji u zamjenu za ublažavanje ruskog protivljenja američkom planu postavljanja raketnog štita na tlu Evrope.

Predsjednik Bush iz Kijeva putuje u Bukurešt gdje će, kako se očekuje, zagovarati da se Ukrajini da takozvani akcioni plan članstva, što je korak ka punom članstvu u savezu. Također se očekuje da će predsjednik Bush prihvatiti poziv odlazećeg ruskog predsjednika, Vladimira Putina da posjeti odmaralište Soči na Crnom moru, gdje će, kako se očekuje, dvojica lidera razgovarati o planiranom američkom raketnom štitu na tlu Evrope.

Kada su u pitanju izgledi Ukrajine i Gruzije prema članstvu u NATO-u, Njemačka i Francuska su izrazile sumnju u spremnost te dvije zemlje. U tom kontekstu je, primjera radi, u Parizu premijer Francuske ponovio stajalište svoje zemlje, i ako se ono ne promjeni u Bukureštu, izostaće jednoglasna podrška potrebna za dodjelu akcionog plana članstva Ukrajini i Gruziji.

Očekuje se, također, da će lideri NATO saveza ponuditi puno članstvo Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Međutim, grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis je jučer rekla da će Grčka blokirati članstvo Makedonije zbog njenog imena, jer bi, prema tvrdnjama iz Atine, to moglo podrazumijevati aspiracije za dijelom Grčke koji se također zove Makedonija. Iz Skoplja to negiraju i ističu da su ispunili sve uvjete za prijem u NATO.

Što se tiče druge bitne teme predstojećeg NATO samita, jučer je savjetnik predsjednika Busha za Nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao da će, kako se očekuje, lideri zemalja, članica NATO-a iskazati punu posvećenost uspjehu u Afganistanu.
SAD i Britanija, kako što je poznato, traže od svojih NATO partnera da preuzmu više odgovornosti u Afganistanu.


XS
SM
MD
LG