Linkovi

Iran pomogao u postizanju mira sa Mahdi Armijom u Iraku


Američka vojska navodi da je jedan američki vojnik ubijen u eksploziji bombe u sjeveroistočnom Bagdadu. Dodatni detalji nisu poznati.

Nešto ranije, rakete su pogodile Zelenu zonu u Bagdadu, dan nakon što je radikalni šiitski lider Moqtada al-Sadr pozvao na prekid vatre sa iračkim i koalicijskim snagama. Nema izvještaja o žrtvama današnjeg napada na područje u kojem su smješteni iračka vlada i američka ambasada.

Uprkos nasilju, policijski sat je danas ukinut u Bagdadu. Prodavnice i drugi poslovi su ponovo otvoreni, prvi put nakon što su prošle sedmice počele borbe izmedju iračkih i koalicijskih snaga sa militantima al-Sadra.

Zabrana kretanja vozila u tri bagdadska kvarta, u kojima se nalazi veći broj pripadnika al-Sadrove Mahdi Armije, ostaje na snazi.

Članovi iračkog parlamenta kažu da su zvaničnici iz Irana pomogli u jučerašnjem postizanju primirja sa al-Sadrovom grupom. Oni kažu da je i irački premijer Nouri al-Maliqi tim povodom putovao u Iran kako bi od tamošnje vlasti tražio da izvrše pritisak na al-Sadra da zaustavi nasilje.

XS
SM
MD
LG