Linkovi

Bush na summitu NATO u Rumuniji


Predsjednik Bush danas putuje u Evropu, na summit NATO saveza kako bi zatražio veću podršku u Afganistanu. Kasnije tokom ove sedmice on će se susresti i sa odlazećim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o američkom planu postavljanja raketnog štita u Evropi.

Prva stanica Bushovog putovanja biće Ukrajina, gdje će razgovarati o proširenju NATO saveza. Nakon toga on odlazi u Bukurešt, u Rumuniji, na NATO summit, od kojeg Sjedinjene Države očekuju da bude otvoren za proces pridruživanja Ukrajine i Gruzije.

Gospodin Putin, koji ured napušta u maju, i njegov nasljednik, novoizabrani predsjednik Dmitri Medvjedev su iskazali oštro protivljenje primanju u NATO savez dvije bivše republike Sovjetskog Saveza. Oni kažu da bi takav potez NATO-a bio prijetnja sigurnosti u Evropi.

Američki predsjednik će tokom boravka u Evropi, kako je predvidjeno, posjetiti i glavni grad Hrvatske, Zagreb.

Inače, kako javlja novinarka Glasa Amerike Paula Wolfson, ovo neće biti prvi posjet američkog predsjednika Rumuniji.

Prva posjeta je bila jedan od prijatnih trenutaka za predsjednika Busha.

Na taj sivi jesenji dan 2002. na hiljade ljudi se okupilo na Trgu Revolucije u Bukureštu, na onom istom mjestu gdje se rumunjski narod okupio kako bi skinuo s vlasti diktatora, a tada, kako bi proslavili ulazak u NATO.

Amerika poštuje vašu vrijednoću, strpljenje, svakodnevnu odlučnost da potražite bolji život. Sve to dokazuje i ponuda da se pridružite NATO savezu. Rumnjuskoj želimo dobrodošlicu u NATO! Rekao je tokom svoje prve posjete Rumuniji, predsjednik Bush.

Kišom natopljena masa je skandirala američkom predsjedniku koji je govorio o uspješnoj transformaciji Rumunjske. On je dodao kako će Rumunjska donijeti i moralne vrijednosti u NATO.

Mi poštujemo vašu zemlju; drago nam je da toliko volite slobodu, rekao je Bush.

Ti dani slavlja i danas odjekuju, dok se zemlja priprema da bude domaćinom novog summita sjeverno-atlantskog saveza.Savjetnik u Bijeloj Kući za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley:
“Summit saveza u Bukareštu je u stvari svjedok tome kako je proces proširenja NATO-a doprinio uspješnoj transformaciji Rumunjske i drugih novih demokracija u centralnoj i istočnoj Evropi.”

Na ovom će summitu članice glasati o tome da li da u članstvo prime tri nove zemlje: Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju. Na dnevnom redu je takodjer i osjetljivo pitanje da li da se dvije bivše sovjetske republike, Ukrajina i Gruzija, upute na stazu ka konačnom članstvu.

Stephen Hadley, savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost:
Predsjednik Bush je zasigurno voljan da pomogne zemljama, onima koje teže ka demokraciji, da se i nadju na tom putu. On je spreman upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi se te zemlje ohrabrile na tom putu.

Još jedno osjetljivo pitanje na ovom summitu je Afghanistan. Predsjednik Bush planira zatražiti od članica da ojačaju svoje prisutstvo u toj zemlji.

Predsjednik Bush:
Ja ću se zahvaliti saveznicima što su pomogli hrabrom narodu ove mlade demokracije. Ja ću ih i podsjetiti da se ne radi samo o misiji u korist naše bezbjednosti, već i o humanitarnoj misiji s ciljem pomoći djevojčicama Afghanistana da ostvare svoje snove.

Uvjeriti druge da ojačaju svoju prisutnost u Afghanistanu je najvjerovatnije najveći izazov za gospodina Busha na ovom summitu. Mnogi članovi NATO saveza nisu voljni obećati dodatne snage za područja gdje su borbe žestoke.

Predsjednik Bush:
Znamo šta je sve u pitanju, i šta nam je činiti. Mi moramo pomoći narodu Afghanistana da ostvari blagoslov slobode.

Predsjednik Bush takodjer planira posjetiti Ukrajinu i Hrvatsku pred odlazak u Rusiju. Očekuje se da će ovo biti posljednji susret dvojice lidera prije nego obojica napušte predsjedničke položaje.

XS
SM
MD
LG