Linkovi

Condoleezza Rice kritizirala Izrael


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je pozvala Izrael da prestane širiti naseljeničke kolonije, nakon vijesti da tamošnja vlast planira gradnju najmanje 600 kuća na spornom području Zapadne Obale.

Gospodja Rice je rekla da su razgovori izraelskih i palestinskih pregovarača korak u dobrom pravcu. Medjutim, ona je kritizirala Izrael zbog nastavka ekspanzije čime krši takozvanu mapu puta dogovorenog mirovnog plana.

Rice je govorila danas u Jordanu gdje se sastala sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Susret je zadnja stanica njenog trodnevnog puta po regionu na kojem se susrela sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima u završnim naporima da pokrene zastali mirovni plan.

Jučer je gospodja Rice uspjela osigurati sporazum sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima na ublažavanju restrikcija za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

U medjuvremenu je lider palestinske militantne grupe Hamas je izjavio da želi bezuvjetne razgovore sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

U intervjuu za Britanski Sky News, Khaled Meshaal je gospodina Abbasa pozvao na direktne razgovore u Gazu. On je rekao da bi na tom susretu mogli dogovoriti put ujedinjavanja Hamasa i Abbasove partije Fatah, i riješiti pitanja sigurnosti.

Prošle sedmice, dvije rivalske partije su se složile da održe prve direktne razgovore otkako je Hamas u junu prošle godine nasilno preuzeo kontrolu Pojasa Gaze. Medjutim, već nekoliko sati kasnije zvaničnici Hamasa i Fataha se nisu mogli dogovoriti oko pitanja o kojima će se raspravljati.

XS
SM
MD
LG