Linkovi

Predsjednik Bush: Poraz šiitskih pobunjenika nužni dio razvoja Iraka


Predsjednik SAD George Bush izjavio danas da sadašnje povećanje nasilja u Iraku predstavlja, kako je naglasio, odlučujući trenutak u povijesti slobodnog Iraka. Američki predsjednik je istakao da napori iračkih regularnih snaga da poraze šiitske pobunjenike, traže dosta vremena, ali su isto tako nužni dio razvoja jednog slobodnog društva.Iračka vlada, kazao je gospodin Bush, mora biti voljna i odlučna da se sučeli s svim kriminalnim elementima u Iraku.

Ove ocjene gospodin Bush je izrekao tijekom zajedničke konferencije za novinare koju je Bijelog Kući održao sa svojim australijskim gostom, premijerom Kevinom Rudd-om.
Istodobno, u Bagdadu poslanici iračkog parlamenta održali su hitnu sjednicu s ciljem iznalaženja načina da se smiri veliko nasilje u Basri i drugim mjestima na jugu Iraka. Više od 100 ljudi je poginulo u ovim sukobima iračkih snaga i šiitskih militanata u posljednjih nekoliko dana. Jutros su po prvi puta snage koalicije iz zraka bombardirale Bastru, kako bi pružile podršku kopnenim iračkim snagama. I zaštićena Zelena zona u centru Bagdada je ponovno bila napadnuta, pri čemu su dvojica iračkih stražara ubijeni.

XS
SM
MD
LG