Linkovi

Film "Fitna" - nova provokacija islamu


Iran i Indonezija su oštro osudile film Geerta Wildersa, člana holandskog parlamenta, u kojem se implicira kako Kur’an direktno podstiče na nasilje. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je film ”Fitna“ nazvalo anti-islamskim i anti-kulturnim, dodajući kako očekuje od evropskih vlada da onemoguće daljnje prikazivanje. Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije je film okarakterisalo kao rasistički, dodajući kako je načinjen pod maskom slobode izražavanja. U međuvremenu, oglasio se i generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekavši da nema opravdanja da raspirivanje mržnje i nasilja. On je ujedno pozvao sve one koji su se našli uvrijeđenima da se suzdrže od nasilja.

Film Geerta Wildersa sa scenama najgorih terorističkih napada, među njima i npada na SAD i u Madridu - izmijenjuje sa slikama izvadaka iz Kur’ana. Sam autor kaže da je cilj njegovog filma probuditi javnost u Holandiji, i Evropi uopće, kako bi se shvatilo da od terora islamskih imigranata prijeti velika opasnost.

Niti jedna televizijska kuća u Holandiji, niti drugdje u Evropi nije pristala pustiti film, ali je on konačno stavljen na internet stranicu stranke kojoj Wilders pripada.

XS
SM
MD
LG