Linkovi

Prof. Živanović: Izdvajanje RS iz BiH samoubilački potez


Osvrćući se na jučerašnji protesni miting u Banjaluci na kome su predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, uz protivljenje proglašenoj nezavisnosti Kosova, zatražili i izdvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović smatra da bi takav potez bio samoubilački, prije svega za srpski narod, te da su takvi zahtjevi iz više razloga paradoksalni:

”Prvo, treba imati u vidu da je Narodna skupština Republike Srpske donijela jednu, gotovo nevjerovatnu rezoluciju po kojoj se, zapravo, priznaje nezavisnost Kosova. Ako pažljivo čitamo tekst tog dokumenta vidi se da postoji ta inicijativa, otvoreno ili između redova, da se po istom principu Republika Srpska izdvoji iz Bosne i Hercegovine. Po mom sudu, izgleda da Republika Srpska zapravo jeste prva institucija koja je priznala nevisnost Kosova u okruženju Srbije.

Naravno, možemo postaviti pitanje šta onda čeka Federacija...? To može zvučati cinično, ali to je doista tako.

I drugo, što je takođe veliki problem....

Već su urađene analize šta bi značilo ako bi se Republika Srpska izdvojila iz države zvane Bosna i Hercegovina i ako bi, recimo, egzistirala samostalno. Pokazuje se da je to jedan samoubilački potez gdje bi milion i nešto više stanovnika jednostvano bilo gurnuto u propast.... I ekonomski, i vjerovatno bi bile nove sankcije... jednostavno bila bi cjelokupna blokada kompletnog života....

Dakle, svi oni koji zagovaraju eventualno izdvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine rade protiv interesa dominatne većine žitelja Republike Srpske, što će reći srpskog naroda.

Ja ne znam kako takve ideje uopšte može imati, na primjer, Milorad Dodik i njegovi sateliti, pa i evo organizatori ovih protesta u Banjaluci, organizatori koji se formalno zovu nevladine organizacije. To su zapravo vladine organizacije pod kontrolom vladajuće partije SNSD. Čini mi se da takve inicijative, u svakom slučaju, ne treba podržati i morale bi se ovdje poktrenuti socijalne snage, prije svega civilno društvo i njegove institucije, koje moraju stati u kraj takvim nebuloznim idejama.“

Profesor Živanović, takođe, vjeruje da zahtjevi za izdvajanje Repulike Srpske iz Bosne i Hercegovine neće doprinijeti ugrožavanju bezbjednosti, poručujući da bi u sprečavanju eventualnih problema na ovom planu značajniju ulogu trebale odigrati struktre kancelarije Visokog predstavnika koje, kako kaže, opet slijede političke partije i one lidere koji destabilizuju region.

XS
SM
MD
LG