Linkovi

Republika Srpska: Protest "Dodikovih prosjaka"


Uz parole ”Hoćemo život dostojan čovjeka,“ ”Srpski ratnici Dodikovi prosjaci“ i druge, više stotina ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca protestvovalo je danas u centru Banjaluke tražeći poboljšanje uslova života tih kategorija stanovništva. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Mićo Blagojević je rezignirano istakao:

”Okupili smo se ovdje zato što smo došli na rub egzistencije. Danas invalidi kopaju po kantama za smeće i traže šta će jesti.... dok gospoda iz vlasti podižu sebi plate i 100 i 150 posto. Naše invalidnine tri godine nisu povećane.”

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Goran Kostić je saopštio da je invalidnina stopostotnog invalida 468 maraka dok invalid desete kategorije ne primi mjesečno ni 20 maraka. To je osnovni razlog zbog čega protestvuju, rekao je on i dodao:

”Pa naši zahtjevi, pod broj jedan, su povećanje invalidnine za 50 posto. To znači da nećemo prihvati ni jedan procenat niže. Takođe tražimo povećanje boračkog dodatka, isplatu nematerjalne štete i da naš savez dobije status od posebnog interesa za Republiku Srpsku.“

Nakon mirnog protesta, ratni vojni invalidi su pokušali prići zgradi vlade Republike Srpske u čemu su ih spriječile jake policijske snage. U međusobnom guranju jedan demonstrant je lakše povrijeđen. S obzirom da nisu mogli izraziti svoje nezadovoljstvo pred zgradom entitetske vlade, demonstranti su najavili da će stupiti u štrajk glađu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je s tim u vezi poručio da uvažava probleme ratnih vojnih invalida, ocijenivši da današnji protesti imaju politički, a ne socijalni karakter.


XS
SM
MD
LG