Linkovi

BiH - SAD: Položen kamen temeljac za novu ambasadu SAD


U Sarajevu je danas položen kamen temeljac za novu zgradu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, čija bi izgradnja trebalo da bude okončana do marta 2010. godine. Kamen temeljac položili su američki ambasador Čarls Ingliš, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Vijeća ministara BiH Nikola Špirić

Obraćajući se zvanicama iz političkog i vjerskog života BiH, ambasador Ingliš je istakao da će nova zgrada ambasade biti snažan i očigledan simbol partnerstva, prijateljstva, bliske saradnje i demokratskih vrjednosti koje dijele SAD i BiH. Prema njegovim riječima, izgradnja novog objekta za ambasadu je izraz vjerovanja SAD u budućnost BiH kao nezavisne, stabilne i multietničke države, sposobne da zauzme mjesto koje joj pripada u evropskim i euroatlantskim strukturama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ustvrdio je da izgradnja nove zgrade američke ambasade simbolizira nastavak interesa SAD za razvijanjem i jačanjem bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Istaknuo je da prisan odnos između BiH i SAD postoji od dana osamostaljivanja BiH, te da je pomoć SAD zemlji od krucijalnog značaja za njen daljni razvoj kao funkcionalne i multietničke demokracije.

Tokom ceremoije polaganja kamena temeljca istaknuto je da je sigurnost američkih i lokalnih radnika, koji će raditi u ambasadi, te posjetilaca misije od izuzetne važnosti i da je zbog toga objekat dizajniran tako da zadovoljava najviše sigurnosne standarde. Nova zgrada američke ambasade imaće ukupno 11.000 metara kvadratnih funkcionlanog prostora, a ukupni troškovi ovog projekta su više od 105 miliona dolara.

Da podsjetimo, diplomatski odnosi BiH i SAD uspostavljeni su 6. augusta 1992. godine, a ambasada Sjedinjenih Američkih Država je počela s radom 10. novembra 1993. godine, u okviru američke ambasade u Beču. Prva ambasada SAD u Sarajevu otvorena je 4. jula 1994. godine, prilikom obilježavanja 218. godišnjice nezavisnosti SAD.

XS
SM
MD
LG