Linkovi

Irak: Ultimatum šiitskim militantima


Irački premijer Nouri al-Maliki naredio je šiitskim militantima koji se bore protiv vladinih snaga da polože oružje u roku od tri dana, inače će se suočiti sa posljedicama. Taj je ultimatum objavljen danas u Basri, gdje premijer Maliki nadzire veliku vojnu operaciju protiv militanata, u kojoj je u posljednja dva dana ubijeno najmanje 40 i ranjeno 200 ljudi.

I u Bagdadu, odnosno u kvartu Sadr City, su obnovljeni sukobi u kojima je ubijeno 14, a ranjeno 100 ljudi. Na dobro zaštićenu Zelenu zonu u Bagdadu ispaljeno je nekoliko minobacačkih granata i tom je prilikom teško ranjeno troje Amerikanaca.

Kada je riječ o Iraku, o aktuelnom stanju u toj zemlji predsjednik SAD George Bush danas u Pentagonu učestvuje na zatvorenom sastanku najviših vojnih zapovjednika i savjetnika sa kojima će razgovarati o eventualnom nastavku smanjivanja američkih snaga u Iraku. Druga je opcija zadržati sadašnji nivo da bi se vidjelo hoće li se održati dostignuti stepen sigurnosnosti, a američke snage očuvati prednost koju su do sada stekle.

XS
SM
MD
LG