Linkovi

BiH - Turska: Dobre političke odnose ne prati odgovarajuća ekonomska saradnja


Premijer Turske Redžep Taip Erdoan susreo se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, sa članovima Predsjedinštva BiH i članovima delegacije Parlamentarne Skupštine BiH. Tokom tih susreta ocijenjeno je da nivo prijateljskih odnosa dvije zemlje nije praćen dovoljno dobrom ekonomskom saradnjom. Konstatirano je da je potrebno popraviti spoljnotrgovinski debalans.

Istaknuto je da je u 2007. godini iz Turske uvezena roba vrijedna 270 miliona dolara, dok je iz BiH izvezena roba u vrijednosti od 40 miliona dolara. Naglašeno je da je tursko tržište zainteresovano za proizvode iz BiH, kao i da postoji interes turskih investitora za ulaganje u BiH.

Premijer Turske rekao je da su turski investitori zainteresovani za ulaganja u BiH, te da dvije velike turske firme već zapošljavaju oko 1000 ljudi. On je istakao da Turska podržava BiH na putu prema EU i NATO-u.

Dva premijera održala su i zajedničku konferenciju za novinare sa koje izdvajamo odgovore na dva ”vruća” politička pitanja. Jedno od pitanja odnosilo se na daljni odnos Turske prema Radničkoj partiji Kurdistana, odnosno mpogućnosti nastavljanja vojnog angažmana turskih snaga protiv pripadniak PKK. Gospodin Erdoan je, pored ostalog, istakao:

”Separatistička teroristička organizacija PKK je zajednički neprijatelj Turske, Amerike i Evrope i u tome smo saglasni. Naša zajednička borba uključuje i razmjenu obavještajnih podataka. I to će se nastaviti. Operacije će biti nastavljene pod istom koordinacijom. Koristićemo sva nužna sredstva u borbi protiv terorista, kad za to bude vrijeme, što uključuje ne samo vojnu i policijsku intervenciju, nego i diplomatski, psihološki i kulturološki pritisak.“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je, odgovarajući na drugo “vruće” pitanje, pitanje turske novinarke o eventualnom priznavanju nezavisnosti Kosova, rekao da BiH mora voditi računa da je taj problem što je moguće manje zapljuskuje i istakao:

”Pitanje Kosova je složen problem, tim se problemom bavi ujedinjena Evropa, Amerika, Rusija... Nije dobro insistirati da BiH prizna Kosovo. Oni koji nas budu tjerali na to, nisu prijatelji BiH.“

Premijer Špirić zahvalio je predsjedniku turske vlade za pomoć projektima obnove kulturno-istorijskog nasljeđa u BiH - mosta na Drini u Višegradu, koji je danas dobio certifikat UNESKO-a, džamije Ferhadija u Banjaluci i mosta u Konjicu.

Gospodin Erdoan je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjeništva BiH, rahmetli Alije Izetbeogvića.Tom prilikom istakao je da je to bio čovjek koji će ući u historiju kao veliki borac i veliki lider. Turski premijer proglačen je i počasniom doktorom nauka sarajevskog univerziteta.
Njegova supruga Emina Erdoan, posjetila je danas članice udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”, istakavši da i njen susret sa Srebreničankama, predstavlja čin podrške tim ženama, u nastojanju da dođu do istine o njihovim najmilijim, stradalim u genocidu koji je počinjen u julu 1995.

XS
SM
MD
LG