Linkovi

Hillary Clinton: Pogriješila prisjećajući se TuzleKandidat za predsjedničku nominaciju Demokrata, američka senatorica Hillary Clinton izjavila je da je jednostavno pogriješila kada je prošli mjesec, tokom jednog govora rekla da je prije 12 godina, stigavši na aerodrom u Tuzli, pod snajperskom vatrom, u pognutom položaju, morala trčati do vozila koja su je čekala. Senatorica Clinton je jučer za Philadelphia Daily News objašnjavajući svoju grešku istakla da je kao prva dama obavila brojna putovanja, i da je jednostavno nešto pomiješala. Ona je dodala da se sjeća da su joj rekli da avion treba da sleti brzo i na određeni način zbog prijetnji snajperskom vatrom.

Američki su mediji su, inače, ubrzo nakon toga, negirali riječi gospođe Clinton, uz izjave nekih svjedoka koji su putovali s njom. Uz to, sada je televizijska mreža CBS objavila snimak dolaska Hillary Clinton u Tuzlu, na kojem se tadašnja prva dama vidi kako sa kćerkom Chelsea izlazi iz američkog transportnog aviona, i kako ih sa cvijećem i recitacijom dočekuje osmogodišnja djevojčica. Sve se odvija na aerodromu, bez žurbe i trčanja.

Objašnjenja koja dolaze, kako od same senatorice Clinton, tako i od njenog tima za kampanju, ne zadovoljaju ni javnost, niti medije. Naime, postavlja se pitanje kredibilnosti osobe koja ima šansu da postane slijedeći američki predsjednik. I njen glavni konkurent u nadmetanju za predsjedničku nominaciju Demokrata senator Barack Obama je ovaj posljednji slučaj u kojem se naša Hillary Clinton nazvao dijelom, kako je rekao, ”sve veće liste primjera“ u kojima gospođa Clinton uveličava vlastitu ulogu u američkoj vanjskoj i domaćoj politici.

XS
SM
MD
LG