Linkovi

Irak: Moqtada al-Sadr zaprijetio građanskim revoltom


Irački šiitski klerik Moqtada al-Sadr zaprijetio je građanskim revoltom na području cijele zemlje u trenutku dok su državne snage sigurnosti angažirane u teškim borbama sa pripadnicima njegove Mahdi Armije. U izjavi koju je danas pročitao jedan od njegovih pomoćnika, al-Sadr kaže da će revolt početi ukoliko napadi na pripadnike njegovog pokreta ne prestanu.

Irački zvaničnici saopštavaju da je danas, prvog dana glavne vojne operacije usmjerene protiv naoružanih frakcija na jugu, u teškim borbama između vladinih snaga sigurnosti i šiitske milicije u Basri, poginulo najmanje 12 ljudi, a više od 18 ranjeno.

Iz komande britanske vojske u Basri kažu da se irački premijer Nouri al-Maliki nalazi u gradu kako bi nadgledao vojnu ofanzivu, a u više gradova na jugu Iraka (Hilla, Kud, Samawa….) uveden je policijski sat, koji je već na snazi i na ostalim područjima pokrajine Basra. Baha al-A’raji, član iračkog parlamenta iz bloka kojeg podržava Moqtada al-Sadr, izjavio je da bi vlada trebalo da probleme u toj pokrajini rješava koristeći političke, a ne vojne mjere. On je pozvao pristalice pokreta Moqtade al-Sadra da budu suzdržani i nastoje izbjeći dalje dolijevanje ulja na vatru.

Sukobi između boraca Mahdi armije i pripadnika rivalske šiitske frakcije su u međuvremenu izbili u Bagdadu, a prema informacijama iz iračkih policijskih izvora pobunjenici su ispalili više raketnih projektila na teško utvrđenu Zelenu zonu u glavnom iračkom gradu. U Bagdadu su eksplodirale i dvije bombe u kojima je poginuo jedan civil, a osam osoba ranjeno.

XS
SM
MD
LG