Linkovi

Tibet - Kina: Pozivi na mirno rješenje otvorenih pitanja


Američka državna tajnica Condoleeza Rice pozvala je Kinu da usvoji drugačiju politiku prema Tibetu i prihvati razgovore s izgnanim duhovnim liderom Dalai Lamom. Gospođa Rice je danas u Washingtonu rekla da je jedini način u nastojanjima da se riješie problemi na Tibetu konsultirati se sa Dalai Lamom. Ona je korištenje nasilja ocijenila neprihvatljivim.

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee, koji se nalazi u posjeti Washingtonu, takođe je saopštio da bi uključenost Dalai Lame mogla biti od pomoći.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponudio je da bude posrednik između Kine i Dalaj Laminih sljedbenika i takođe pozvao na mirno rješenje sadašnje situacije na Tibetu.

Da podsjetimo, prema podacima tibetanske vlade u egzilu čije je sjedište u Indiji, u nedavnim sukobima prosvjednika i pripadnika kineskih vlasti na području Tibeta i šire, poginulo je 130 osoba. Kineska vlada tvrdi da je zvaničan broj nastradalih u nemirima 19. Nakon slamanja prosvjeda u Lasi, izvješteno i o protestima i u nekim drugim kineskim provincijama, uključujući provincije Qinghai, Gansu i Sichuan.

XS
SM
MD
LG