Linkovi

Biskup Komarica - Ni 20 vijekova od Kristovog uskrsnuća čovječanstvo se nije poboljšalo


Biskup banjalučki Franjo Komarica čestitao je predstojeći katolički Uskrs svim vjernicima u Bosni i Hercegovini, ujedno, poručujući domaćim političarima da moraju više pažnje posvetiti ugroženim gradjanima u ostvarivanju ljudskih prava. Ni 20 vijekova od Hristovog uskrsnuća čovječanstvo se nije poboljšalo i među ljudima i narodima, političkim strankama i društvenim sistemima vladaju patnje i bol, kukavičluk, izdaja i korupcija, ratovi, mržnja i neprijateljstva te je, stoga, obaveza svih hrišćana da se ljubavlju i mirotvorstvom bore protiv toga.

Poručio je ovo, između ostalog, biskup banjalučki Franjo Komarica upućujući ujedno zamjerke domaćim vlastima zbog sporog povratka izbjeglih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

« Vama je poznato da je na stotine tisuća stanovnika BiH još uvijek izvan ove države, koja, preko svojih predstavnika, nije ni izdaleka dovoljno učinila za svoje stanovnike. Zato ne možemo ne pitati u čije ime izabrani predstavnici rade. Gaze ljude, to jest obespravljuju ih i nedozvoljavaju im mogućnost dostojnog života u njihovom kraju u njihovoj domovini.

Biskup Komarica je istakao da je neophodno da sve, ne samo javne ličnosti, svih vjera i nacionalnosti učine sve na poboljšanju heterogenog društva u Bosni i Hercegovini koje, po njemu, predstavlja Evropu u malom.

“ To pokazuje i dokazuje da je BiH zaista lakmus papir za uspjeh Evrope. Ako Bosna i Hercegovina ne uspije i Evropa će teško uspjeti.”

Biskup banjalučki, Franjo Komarica čestitao je i svim vjernicima predstojeće uskršnje praznike.

XS
SM
MD
LG