Linkovi

Propusti u održavanju aviona u Americi


Američka agencija za kontrolu zračnog prometa naredila je pregled dokumentacije održavanja aviona svih avio-prijevoznika u Sjedinjenim Državama. Naredba je usljedila nakon što su otkriveni ozbiljni propusti u oblasti sigurnosti kod jedne od ključnih avio-kompanija, Southwest Airlines-a, koji je priznao da je njegovih 46 aviona letjelo bez zakonom zahtijevane inspekcije. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Federalna agencija za zračni saobraćaj, FAA, će pažljivo pregledati avione, posebno starije generacije kao Boing 737. Vladini inspektori se žele uvjeriti da su avioprijevoznici u unutarnjem zračnom prometu izvršili sve neophodne strukturalne provjere, koje je, prema vlastitom priznanju, jedna kompanija propustila.

FAA, je ustanovila da je Southwest Airlines letio na destine nepregledanih aviona i do devet mjeseci, rizikujući sigurnost na desetine hiljada putnika.

Expert za sigurnost u oblasti avijacije, Michael Barr želi da zna kako je Agencija odgovorna za sigurnost mogla dozvoliti da se to desi.

SOT Michael Barr, expert za sigurnost avijacije:
Ukoliko je Federalna agencija znala za propust, nije ga ispravila, nego je Southwestu dozvolila da leti te avione, onda to nije ništa drugo nego zažmiri i pusti, kaže Barr.

Nedavnom inspekcijom su otkrivene pukotine na najmanje šest aviona.

FAA je avioprjevoznika kaznila sa više od 10 miliona dolara zbog sigurnosnih propusta. Medjutim, avijacijski expert i autor John Nance kaže da i Agencija nosi dio odgovornosti.

SOT JOHN Nance, avio-konsultatnt:
Ovo nije jedini sistemski problem unutar Federalne agencije za avijaciju, i ukazuje da trebamo bolje lidere u FAA, sudeći prema onome kako komuniciraju po vertikalnoj odgovornosti.

Uprkos propuštenim inspekcijama, vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za avijaciju kaže da, prema najnovijim podacima, avioprijevoz nikada nije bio sigurniji. FAA kaže da će inicijalni izvještaj završiti do 28 marta, a kompletnu reviziju u junu. Članovi američkog kongresa su u medjuvremenu zatražili kongresno saslušanje o sigurnosnim propustima Southwesta i akcijama FAA sa tim u vezi.

XS
SM
MD
LG