Linkovi

Neovlaštene provale u pasoški dosije Baracka Obame


Američki državni sekretar Condoleezza Rice izjavila je danas da se i lično izvinila senatoru Baracku Obami, nakon što je otkriveno da su uposlenici State Departmenta neovlašteno provalili u njegov kompjuterski pasoški dosije, te obećala punu istragu, kroz ured generalnog inspektora State departmenta.

Američki State Department je sinoć zvanično objavio da je otpustio dvoje i disciplinski kaznio trećeg uposlenika pod ugovorom, koji su u tri navrata, bez dozvole provjeravali pasoški dosije senatora i predsjedničkog kandidata Baraka Obame.

Glasnogovornik State Departmenta je izjavio da nema pokazatelja da u ovim incidentima ima ikakvih političkih motiva.

Glasnogovornik štaba predsjedničke kampanje senatora Obame izjavio je da se radi o veoma ozbiljnom narušavanju sigurnosti i privatnosti i da kampanja zahtijeva objavljivanje dodatnih detalja o tom slučaju, uključujući i to da je vlada obavezna da objasni zašto je trebalo da prodje toliko vremena da bi se razotkrio taj sigurnosni incident.

Neovlašten pristup dosijeu gospodina Obame registrovan je, putem automatskog sistema sigurnosti, u tri navrata, 9. januara, 21. februara i 14. marta ove godine.

XS
SM
MD
LG