Linkovi

Vatikan: Optužbe lidera al-Qaide bez osnova


Vatikan je odbacio optužbe lidera al-Qaide Osame bin Ladena da je Papa Benedikt umiješan u novi ”krstaški” pohod kako bi se ismijao islam. Glasnogovornik Vatikana je danas rekao da takve optužbe protiv pape nisu ni nove, ni iznenađujuće, te da su optužbe da je papa podržavao objavljivanje stripova koji prikazuju proroka Muhameda potpuno bez osnova. On je dodao da je papa kritizirao takve stripove kada su se oni prvi put pojavili u danskim novinama 2005. godine.

Naime, u audio-poruci postavljenoj kasno sinoć na web-stranicu povezanu sa al-Qaidom, glas za kojeg se navodi da je bin Ladenov, kaže da je objavljivanje stripova bila veća uvreda nego bombardiranje kuća sa ženom i djecom od strane zapadnih sila. Bin Laden kaže da su stripovi dio krstaškog pohoda protiv islama u kojem Vatikan ima veliku i važnu ulogu. Lider al-Qaide također upozorio EU da će biti oštro kažnjena za objavljivanje stripova.

Satirični stripovi sa prorokom Muhamedom su ponovno objavljeni prošlog mjeseca u danskim novinama, uz obrazloženje da uredništva tih novina na taj način iskazuju predanost slobodi govora, nakon što je iz policijskih izvora saopćeno da je razotkrivena zavjera o ubistvu umjetnika koji je nacrtao te stripove.


XS
SM
MD
LG