Linkovi

Serge Brammertz: Srbija treba pomoći uhapsiti i izručiti optuženike za ratne zločine


Novi glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije Serge Brammertz pozvao Srbiju da pomogne da odbjegli lideri bosanskih Srba budu privedeni licu pravde. On je naglasio da je neophodno uhvatiti i Haškom tribunalu izručiti bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, vojnog zapovjednika tadadašnje Vojske Republike Srpske , generala Ratka Mladića, te Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, takođe optuženika za ratne zločine..

Gospodin Brammertz je o tome govorio tokom susreta sa srbijanskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem sa kojim se danas susreo u Hagu. Gost iz Beograda je je još jednom ponovio da je Srbija odlučna da učestvuje u tom procesu i dodao da bi gospodin Brammertz trebalo da posjetiti Beograd što je prije moguće.

Serge Brammertz je na dužnost glavnog haškog tužioca stupio u januaru ove godine, naslijedivši Carlu del Ponte, koja je mandat glavne tužiteljice završila ocjenom da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa UN-ovim tribunalom za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG