Linkovi

Predsjednik Bush: Invazija bila neohodna, rat u Iraku uspješan


Uklanjanje Saddama Husseina sa vlasti bila je ispravna odluka, a rat u Iraku je bitka u kojoj Amerika mora pobijediti, rekao je danas predsjednik SAD George Bush govoreći u Pentagonu u povodu pete godišnjice invazije na Irak. Taj korak bio neophodan, a rat je uspješan – takođe je istakao gospodin Bush. Ponavljajući neke od ranijih ocjena, američki predsjednik je rekao da borbe u Iraku pomažu zaštiti Amerike kod kuće i da nanošenje poraza neprijatelju na iračkom tlu čini manje vjerovatnom mogućnost da tog istog neprijatelja sretnemo kod kuće.

Predsjednik Bush je priznao da je u Iraku bilo teško, ali je naglasio da su odnedavno promijenjena strategija i lani upućena pojačanja situaciju okrenuli u pozitivnom pravcu. To je otvorilo vrata ključnoj strateškoj pobjedi u širem ratu protiv terorizma, naglasio je on. Među uspjesima su i prva šira pobuna Arapa protiv Osame bin Ladena, njegove ideologije i terora al-Qaide.

Podsjećajući da neki političari i predsjednički kandidati pozivaju na povlačenje vojnika, predsjednik Bush je izrazio uvjerenje da bi u slučaju preranog polačenja američkih snaga neprijateljima bilo omogućeno da prevladaju u Iraku, da će nasilje koje je sada u opadanju porasti i da Irak može utonuti u haos. To bi terorističkom pokretu dalo novi zamah, dominaciju u regionu i nanijelo štetu Americi.

Takođe danas na hiljade prosvjednika prosvjedovalo protiv rata u mnogim gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država. U Washingtonu, nekoliko hiljada ljudi se pridružilo prosvjednicima u blizini Bijele kuće, Capitola i Američkog instituta za petroleum kako bi izrazili svoje protivljenje nastavku rata. Policija je uhapsila 32 osobe koje su pokušale blokirati ulaz u zgradu Poreske službe u Washingtonu. Prosvjednici se se okupili oko zgrade, u kojoj se nalazi agencija za prikupljanje poreza, u nastojanjima da pažnju skrenu na poreze koji pomažu financiranju rata. Prosvjedi su također organizirani u Miamiju, San Franciscu i drugim gradovima.

XS
SM
MD
LG