Linkovi

Rice i Gates u Moskvi: Optimizam u pogledu dogovora o instaliranju anti-raketnog sistema


Američki državna tajnica Condoleezza Rice i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov su izrazili optimizam u pogledu napretka na rješavanju nesuglasica oko planiranog američkog raketnog štita u Evropi.

Gospođa Rice i ministar odbrane Robert Gates su se danas, drugog dana boravka u Moskvi, susreli sa ruskim zvaničnicima kako bi nastavili razgovore o raspoređivanju deset raketa presretača i radara za navođenje u Poljskoj i Češkoj Republici.

Pred današnje razgovore gospođa Rice je odala priznanje, kako je rekla, pozitivnom duhu jučerašnjeg susreta sa odlazećim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim novo-izabranim nasljednikom Dmitrijem Medvjedevim. Ministar Gates predviđa da bi dvije strane mogle postići sporazum o raketnom štitu prije nego predsjednik Bush napusti položaj u januaru iduće godine.

Tokom prijepodneva, visoki američki zvaničnici su se susreli sa nekoliko najviših lidera ruske opozicije i poslovnim liderima te zemlje. Zanimljivo je, međutim, da su bivši šahovski šampion Garry Kasparov i bivši ruski premijer Mikhail Kasyanov izjavili da nisu pozvani na susret sa gospođom Rice i ministrom Gatesom.

XS
SM
MD
LG