Linkovi

Kosovo: Najteže nasilje od proglašenja neovisnosti


Policija Ujedinjenih naroda i pripadnici mirovnih snaga NATO saveza su danas su u Kosovskoj Mitrovici bili prisiljeni koristili suzavac protiv srpskih demonstranata. Protesti su uslijedili nakon što su rano u zoru pripadnici NATO snaga i policije UN-a krenuli da preuzmu zgradu suda koju su Srbi zauzeli u petak. Gomila mladih Srba napala je pripadnike međunarodnih snaga. Čula se i pucnjava. Demonstranti su napali i konvoj UN-a uzimajući kao taoce oko 50 ljudi, od kojih su neki uskoro oslobođeni.

Zvaničnici UN-a su nakon toga naredili povlačenje međunarodnih policijskih snaga, ostavljajući sjeverni dio Kosovske Mitrovice koji drže Srbi pripadnicima mirovnih snaga NATO saveza.

U tom nasilju, najgorem nakon proglašavanja neovisnosti Kosova, povrijeđeno je više od 100 ljudi.

Reagirajući u Beogradu na vijesti iz Kosovske Miterovice, predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio od Srba na Kosovu da se suzdrže od daljeg nasilja, a međunarodne snage pozvao da izbjegavaju predimenzionirane akcije.

Rusija je nasilje ocijenila kao direktni rezultat proglašavanja neovisnosti Kosova. U pismenoj izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova srbijanski i kosovski lidera pozivaju se na obnavljanje dijaloga.

XS
SM
MD
LG