Linkovi

Iraq: Potpredsjednik SAD u Bagdadu, nove žrtve u Karbali


Potpredsjednik SADržava Dick Cheney je obećao Iraku ustrajnu podršku Washingtona tokom današnje nenajavljene posjete Bagdadu, do koje je došlo nekoliko dana prije pete godišnjice američke invazije Iraka.

Tokom konferencije za novinare na kojoj su bili najviši američki vojni zapovjednik u Iraku general David Petraeus i američki ambasador u Iraku Rayan Crocker, gospodin Cheney je reporterima rekao da su proteklih pet godina bile teške i izazov za sve, ali da su to bila uspješna nastojanja. On se danas susreo i sa premijerom Iraka Nourijem al-Malikijem i razgovarao o sigurnosnim pitanjima i razvoju iračke ekonomije.

Kratko nakon dolaska američkog potpredsjednika, Bagdad je potreslo nekoliko eksplozija. Najtragičniji napad, prema podacima iračke policije izvela je jedna žena koja je u samoubilačkom napadu usmrtila 40 osoba i ranila više od 70 u blizini šiitskog hrama u Karbali, južno od Bagdada. Nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

U odvojenom razvoju događaja, američka vojska navodi da su dvojica njenih vojnika danas poginula na jednoj cesti sjeverno od Bagdada.

Osim gospodina Cheneya u posjeti Iraku je i senator, i očekivani republikanski kandidat za predsjednika, John McCain. On je, kako je rekao, u misiji sagledavanja stanja u toj zemlji. Gospodin McCains se također susreo sa iračkim premijerom. Tom prilikom gospodin al-Maliki je ocijenio da su posjete američkih zvaničnika vitalna pomoć u postizanju uspjeha u Iraku.

XS
SM
MD
LG