Linkovi

Narodna skupština RS: Veto na zaključak o prebacivanju dokumentacije Haškog tribunala u BiH


Neophodnom, dvotrećinskom većinom glasova, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na današnjoj, posebnoj sjednici parlamenta u Banjaluci podržali veto člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je osporio zaključak Predsjedništva da se zatraži premještanje arhivske građe iz Haškog tribunala u Bosnu i Hercegovinu. Na taj način, sporna odluka Predsjedništva BiH od 6.marta ove godine koja je donijeta glasovima Harisa Silajdžića i Željka Komšića je postala nevažeća.

Obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Nebojša Radmanović je poručio da je odluka Predsjedništva BiH destruktivna po vitalni entitetski interes Republike Srpske pošto odlučivanje dva člana Predsjedništva u ovom slučaju nije bilo u skladu sa Ustavom.

”Prema tome, jasno je da dva člana Predsjedništva koji su preglasavanjem utvrdili ovaj zaključak, nisu postupili ni pravno, ni politički.... A to nije, posebno, ni državnički. U arhivskoj građi Haškog tribunala nalaze se dokumenti iz Republike Hrvatske i iz Republike Srbije... Niko nema pravo da traži te dokumente u neku drugu državu. I zato je ovaj zaključak destruktivan po interese i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao entiteta u Bosni i Hercegovini“ - takođe je rekao gospodin Radmanović.

Za razliku od poslanika srpskih političkih stranaka koji su podržali Radmanovićev veto, šest predstavnika partija sa bošnjačkom većinom je bilo protiv. Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović objašnjava i zašto:

”Smatramo da je krajnji cilj sakriti istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Smiješno je da član Predsjedništva koji treba da ima interes da štiti i da treba brani interese Bosne i Hercegovine, smatra da je prihvat dokumentacije Haškog tribunala, kako je on rekao, štetan po vitalne interese Republike Srpske."

Poslanici Narodne skupštine su usvojili i zaključak da se od entitetske vlade zatraži da preduzme sve aktivnosti kako bi se Republici Srpskoj vratila sva dokumentacija koja je predata Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG