Linkovi

Vizuelni vodič za komunikaciju 


Jedna kompanija sa područja Washington-a je započela unosan posao izradom trajnog džepnog vodiča s ciljem da se pomogne ljudima da komuniciraju koristeći se vizuelnim prikazima radije nego govornim jezikom. Svjetski putnici godinama su koristili takve vodiće da se snadju u restoranima, na aerodromima i drugdje. Ali sada, kako izvještava novinar Glasa Amerike George Dwyer, ovi vodiči za grafičku komunikaciju su mnogo upotrebljiviji, i u nekim prilikama mogu spasiti život:

Rukovodilac kompanije Alan Stillman zaista vjeruje da " jedna slika vrijedi hiljadu riječi”.

“Pomoću ove sprave za vizuelni jezik koju praktički držite u ruci, možete sa osobom udaljenom 30-tak centimetara , koristeći se istim asortimanom slika, razgovarati.”

Stillmanova kompanija nazvana Kwikpoint, pravi vizuelne vodiče dizajnirane da pomognu ljudima iz zajednica sa različitim jezicima da komuniciraju bez jezičkih barijera. Korisnici jednostavno ukazuju na univerzalno razumljive slike i simbole da bi pronašali zajedničko značenje. Stillman je ideju za svoj proizvod razvio još kao mladić:

“Krajem osamdesetih- izmedju 1986 i 1988 proveo sam dvije po godine putujući biciklom preko svijeta. Proputovao sam kroz 28 zemalja, dotakao se četiri kontinenta a govorio sam jedino engleski jezik. Tada sam shvatio da puno toga što mi je trebalo da kazžem može biti prenešeno pomoću slike.

Danas osoblje pri Kwikpont-u pomažu da se Stillmanova originalna ideja pretvori u proizvode koje ljudi svugdje mogu upotrijebiti.

Larry Golfer, direktor za razvoj proizvoda a inače lingvista, pokazuje:
Na primjer ovaj proizvod ovdje je naš medjunarodni prevodilac za bezbjednost i putovanje. A kada otvorite proizvod shvatićete da je dizajniran na takav način da možete prilično lako i brzo razumjeti šta treba da uradite sa ovim proizvodom ako želite komunicirati.

Koriste se univerzalni simboli kao što je poznati znak NO, koji je priznala i podržava Medjunarodna organizacija za standardizaciju iz Švicarske.

I neke druge kompanije, osim Kwikpoint-a, rade na izradi ovakvih vodiča. Ali Kwikpoint je prvi koji je proizveo uspješne vodiče za Američke vojnike koji djeluju u Iraku i Avganistanu, gdje koriste te vodiče da zatraže pomoć gradjana u idnetificiranju neprijateljskih pozicija i otkrivanje skrivenih eksplozivnih naprava.

LARRY GOLFER:
Ideja je bila da naši vojnici mogu da komuniciraju sa seljanima ili s ljudima u gradu kada oni imaju informaciju koju žele ponuditi.

Kwikpoint je takodjer izradio vodiče s ciljem pomoći i vojnicima i civilima u dostavi humanitarne pomoći i unaprjedjenju zdravlja.

A imaju li oni planove za dodatne proizvode? Ma, o tome ne treba ni govoriti.

XS
SM
MD
LG