Linkovi

Srbijanski prosvjednici upali u Sud UN-a u Mitrovici


Nekoliko stotina srbijanskih prosvjednika je upalo u sud UN-a u Mitrovici. Do prosvjeda je došlo istovremeno s posjetom generalnog sekretara NATO-a Jaap de Hoop Scheffera Kosovu.

Policija UN-a, koja je čuvala zgradu se povukla dok su prosvjednici danas provalili kroz ulaznu kapiju, gurajući čuvare u stranu.

Administrator UN-a za Kosovo, Joachim Ruecker, je rekao da su prosvjednici prešli preko, kako je rekao, crvenih linija njegove misije, te da je naredio policiji UN-a da ponovno preuzme kontrolu nad zgradom.

Na snimcima Associated Pressa se može vidjeti kako jedan čovjek postavlja srpsku zastavu na zgradu suda. Gospodin Ruecker je dodao da će napadači biti gonjeni, pozvavši srbijanske vlasti da spriječe bilo kakav dodatni incident takve vrste.

Upad u zgradu suda UN-a se čini da je bio koordiniran s Beogradom, koji odbija državnost Kosova navodeći da će preuzeti vlast na sjevernom Kosovu.

Lider srpskih prosvjeda Milan Bigović je rekao:
Sada smo preuzeli sud. Druga stvar koju treba da uradimo je da počnemo raditi u skladu sa našim zakonima.

Lider kosovskih Srba i organizator prosvjeda Nebojša Jović kaže:
To nije bila planirana akcija, to je bilo spontano. Mi nismo spalili ili razorili zgradu, ili spalili bilo koji dokumenat. Ali ono što sada trebamo je da nas neko sasluša i da završimo sa ovom situacijom.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je danas pozvao NATO i vlasti UN-a da poduzmu akciju.

“Ovo je čin huligana. Samom činjenicom da su samo upali u ovu zgradu. Jutros sam pozvao najviše zvaničnike UN-a da poduzmu svaki potreban korak kako bi UNMIK i KFOR ponovo preuzeli kontrolu nad zgradom suda koja spada pod administraciju kosovskih institucija i administraciju UN-a,i bi se ponovo postavila zastava UN-a, kao što se to zahtijeva njihovim mandatom. Mi poštujemo tu misiju i jedino što mogu reći je da je to moj i zahtjev kosovskog premijera Hashima Thacija, rekao je gospodin Sejdiu.

XS
SM
MD
LG