Linkovi

Pentagon: Admiral Fallon podnio ostavku na funkciju zapovjednika Centralne komande za Srednji Istok


Američki ministar odbrane Robert Gates i zvanično je potvrdio da je zapovjednik američkih vojnih snaga za Srednji Istok William Fallon, podnio ostavku na tu funkciju. Admiral Fallon je, inače, u martu prošle godine preuzeo zapovjedništvo nad američkom Centralnom komandom za Srednji Istok. On će tu poziciju napustiti, kako je nevedeno, krajem ovog mjeseca.

Ovakav rasplet uslijedio je nakon što je magazin Esquire nedavno objavio članak u kojem se navodi da se Fallon protivi politici predsjednika Busha prema Iranu. U objavljenom tekstu za admirala Fallona je navedeno da je jedina osoba koja se suprotstavlja poduzimanju vojne akcije kako bi se zaustavio iranski nuklearni proram.

Ministar Gates je istakao da je smiješno i pomisliti da odlazak admirala Fallona nagovještava da se administracija predsjednika Busha sprema za rat protiv Irana i pojasnio:

”Razgovarali smo o svim opcijama koje su na raspolaganju, ali smo se također fokusirali na važnost kontinuiranog ekonomskog i diplomatskog pritiska na Iran. Stoga ne smatram da je tu bilo ikakvih razilaženja, iako se čini da u javnosti postoji mišljenje da je došlo do razilaženja.“

Admiral Fallon je jučer izdao saopćenje u kojem poriče bilo kakvu različitost u mišljenjima s Bushovom administracijom . Predsjednik Bush je Williama Fallona nazvao izvanrednim mornarom. U saopćenju Bijele kuće se navodi da se admiral Fallon smatra zaslužnim za napredak ostvaren u Iraku i Afganistanu.


XS
SM
MD
LG