Linkovi

SAD: Tragovi lijekova u vodi za piće


Istraživanje koje je sprovela novinska organizacija Associated Press pokazuje da najveći dio vode za piće u većim američkim gradovima sadrži tragove lijekova dostupnih na recept. Naučnici nisu sigurni koliki rizik za ljude predstavljaju decenije stalnog pijenja vode sa veoma, veoma malim tragovima tih lijekova.

Prema informacijama Associated Press-a, voda jezera Mead, ogromnog rezervoara vode za piće iz kojeg se snabdijeva najveći dio jugozapada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vode drugih jezera sadrže tragove pilula za kontracepciju, steroida, narkotika i drugih lijekova. Tragovi lijekova u zalihama vode nađeni su u 24 velika gradska područja, odnosno u ukupno 62 uzrorka vode uzetih iz velikih vodenih sistema. Jedno od tih velikih gradskih područja je i Filadelfija.
Iz Odjela za čistoću vode u tom gradu, primjera radi, saopšteno je da milion i po stanovnika, pijući vodu, popije i nerastvorene ostatke 56 različitih lijekova, među ostalim i aktivne supstance kojima se liječe depresija, anksioznost, visoki holesterol i bolovi.

Advokat jedne veće grupe farmaceutskih kompanija Marjorie Powell ističe da je količina tragova lijekova u vodi za piće jako mala i dodaje:.

”Nijednim istraživanjem do sada nisu dokazane štetne posljedice po ljudsko zdravlje.“

Ipak, naučnici koji prate fizičke promjene kod životinja, kod nekih vrsta riba muškog spola uočili su karakteristike riba ženskog spola, što rezultira teškoćama u razmnožavanju. Naučnici ukazuju na mogućnost da bi tragovi kontraceptivnih hormona u vodi mogli biti uzrok devijacijama te vrste.

Uz izražavanje određene zabrinutosti, predstavnici Američke agencije za zaštitu okoline ističu da je voda za piće u SAD među najsigurnijima u svijetu. Zdravstveni stručnjaci, kao što je doktor Phillip Cole sa univerziteta Johns Hopkins, se slažu:

”Voda koju pijemo općenito je veoma sigurna i ljudi ne bi trebali paničiti.“

A doktor David Carpenter, inače i stručnjak za zdravlje okoline, upozorava:.


”Ostaci lijekova u zalihama vode za piće zasiguno neće biti od koristi.“

Ostaci lijekova dospijevaju u rezervoare vode za piće jer se, kada ih neka osoba uzme, ne apsorbuju u cjelosti.. Neapsorbirani dio lijekova ljudski organizam izbaci, odnosno završava u kanalizaciji. Mada se otpadna voda prešičćava i reciklira na najsavremeniji način, u objektima za prečišćavanje ne mogu se u potpunosti odstraniti tragovi lijekova. Naučnici još ne znaju koliki i kakav efekat ti mali tragovi lijekova mogu imati na ljude u dužem vremenskom periodu.

A Amerikanci....

”To je zastrašujuće.... Šokiran sam....“ - bile su prve reakcije nekih od prosječnih stanovnika SAD.

Treba, međutim, reći da većina Amerikanaca i ne zna da voda koju piju sadrži tragove lijekova.

XS
SM
MD
LG