Linkovi

Pakistan: Dva samoubilačka napada u Lahoreu


U dva samoubilačka napada automobilima bombama u Lahoreu u Pakistanu danas je poginulo najmanje 25, a povrijeđeno oko 200 osoba.

U prvoj eksploziji u centru grada razoreno je sjedište agencije federalne policije, pri čemu je poginula 21 osoba, među kojima 12 uposlenika agencije. Kratko nakon toga drugi napadač je aktivirao eksploziv u automobilu u skupom stambenom kvartu, nekoliko kilometara od centra grada. U eksploziji su poginule najmanje 4 osobe, od kojih dvoje djece.

Niko nije preuzeo odgvornost za ove napade.

Također danas predsjednik Pakistana Pervez Musharaf je zakazao prvu sjednicu novog saziva parlamenta za 17. mart, kada će se licem u lice susresti sa članovima buduće koalicijske vlade. Naime, pobjedničke partije na nedavnim parlamentarnim izborima, Pakistanska narodna partija i Pakistanska muslimanska liga su objavile dogovor o zajedničkom upravljanju zemljom, odnosno o formiranju koalicione vlade.

Lideri tih partija Asif Ali Zardari i Nawaz Sharif saopštili su da planiraju vratiti na posao visoke sudije koje je predsjednik Musharaf otpustio prošle godine. Oni će novom parlamentu podnijeti na glasanje zakon na osnovu kojeg će biti omogućeno da otpuštene sudije, koji su inače dovodili u pitanje legitimnost reizbora gospodina Musharafa za predsjednika dok je još držao poziciju glavnog vojnog zapovjednika, budu vraćene na posao.

Pakistanska narodna partija i Pakistanska muslimanska liga, nakon nedavnih izbora, imaju većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG