Linkovi

Tribunal u Hagu: Počelo suđenje generalima hrvatske vojske


Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu danas je počelo suđenje trojici hrvatskih generala koje u Hrvatskoj još uvijek mnogi smatraju nacionalnim herojima, izuzetno zaslužnim za uspjeh vojne kampanje Oluja iz 1995. godine, kojom je vraćena teritorija koju su pobunjeni Srbi držali od 1991. godine.

Govoreći na otvaranju suđenja, tužitelj tribunala u Hagu Alan Tieger je istakao da je general Ante Gotovina odgovoran za suđenja i ubijanja Srba u Hrvatskoj tokom te vojne operacije. On je ustvrdio da su vojnici pod zapovjedništvom Gotovine iza sebe ostavili spaljenu zemlju, uništene domove i sela na područjima pod kontrolom Srba. Velika većina Srba je tada pobjegla, a oni koji su ostali bili su izloženi mučenjima, takođe je rekao tužitelj Tieger.

Prema optužnicama, Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač nisu, pored ostalog, spriječili vojnike iz jedinica kojima su zapovijedali da ubiju najmanje 37 Srba tokom operacije Oluja i vojnog preuzimanja Krajine. U optužnicama se također navodi da optuženi generali nisu učinili dovoljno na sprečavanju paljenja i pljački sela.

XS
SM
MD
LG