Linkovi

Frontrunner – film o afganistanskoj ženi predsjedničkom kandidatu


U povodu Medjunarodnog dana žena, dana u kojem se slave politička, ekonomska i društvena dostignuća žena u svijetu, Glas Amerike donosi priču o Massoudi Jallal, koja je inspirisala mnoge žene u Afganistanu kada se na predsjedničkim izborima u toj zemlji u oktobu 2004. godine kandidirala za predsjednika. Mada je privukla mnoge entuzijaste ona je tu utrku izgubila i za predsjednika je izabran Hamid Karzai. Kasnije je snimljen film Frontrunner u kojem se ponovo sagledava predsjednička utrka gospodje Massoude Jalal. George Dwyer izvještava da film gledateljima nudi značajan uvid o ličnoj hrabrosti i političkoj transformaciji Afganistana.

Novi film “Frontrunner” govori o hrabrosti i odlučnosti afganske žene, Massoude Jalal, i njenoj kampanji 2004. godine za najvišu izbornu poziciju u zemlji.

Virginia Williams, režiser i producent filma:
Sam način na koji sam srela doktoricu Jalal, bio je zanimljiv, njena reputacija je bila poznata.

Virginia Williams, koja je režiser i producent filma Frontrunner je u Afganistanu bila 2002. godine.

Virginia Williams, režiser i producent filma:
Čula sam da će se žena nadmetati na predsjedničkim izborima, ali je nikada nisam srela na tom putu. Ali sam se vratila 2003. I tada sam je srele nadajući se da ću o njoj snimiti film, srećom ona je pristala.

Jalal je pedijatar i majka troje djece. Bila je u polovini četrdesetih kada se kandidovala. Njen motiv je bio pomoć ženama Afganistana da se izbore za svoja prava, dijelom i podizanjem svijesti.

Massoud Jalal, bivši predsjednički kandidat:
Nije važno ako izgubim. To nije neuspjeh. Ja ću to računati kao uspjeh. To budi liderski mentalitet kod afganistanskih žena.

Kao što film pokazuje ona je imala burnu kampanju i na kraju je izgubila od sadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija. Medjutim, naredni izbori treba da se održe u septembru sljedeće godine i Jalal je već obznanila svoje namjere.

Massoud Jalal, bivši predsjednički kandidat:
Ja ću pokušati ponovo. Ja neću odustati. Ja nikada neću odustati, ja sam odlučna.

Virginia Williams, režiser i producent filma:
Ona je jedna od najodlučnijih žena koje sam ikada srela bilo u Americi, ili drugoj zemlji u kojoj sam ikada bila. I mislim da to dolazi od njenog odgoja. Ona je rasla u porodici u kojoj je bilo i dječaka i djevojčica i kojima je rečeno da mogu raditi i biti šta god hoće.

Film Frontrunner će biti distribuiran ove godine, a što se tiče doktorice Jalal ona je spremna da u narednoj godini ponovi ulogu iz 2004-te.

XS
SM
MD
LG