Linkovi

Iz poštovanja prema žrtavama Karadžića i Mladića treba izvesti pred lice pravde


Glavni tužilac Haškog tribinala Serge Brammertz ponovio je danas u Sarajevu, prilikom susreta sa Visokim predstavnikom za BIH Miroslavom Lajčakom, da iz poštovanja prema žrtavama ratnih zločina u BiH države u regionu moraju uraditi sve da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu izvedeni pred lice pravde.

Nakon susreta sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, Brammertz je rekao da se rad na rasvjetljavanju 15 slučajeva ratnih zločina u Tribunalu i dalje nastavlja, a da potraga za bjeguncima i razbijanje mreže pomagača licima osumnjičenim za ratne zločine ne smije biti zaustavljena.

"Teško mi je da zamislim da Tribunal u Hagu završi svoj rad, a da ova lica ne budu krivično gonjena" - rekao je tužitelj Brammertz.

Zahvaljujući se Lajčaku na podršci, on je istakao da je za Haški tribunal saradnja sa OHR-om vrlo važna. Važnim partnerima Haškog tribunala Brammertz je označio i agencije za provođenje zakona u BiH i Tužilaštvo BiH.

"Glavni tužilac u BiH radi težak posao i ostvaruje napredak, zbog čega smo mu izrazili podršku" - naglasio je Brammertz.

Govoreći o susretu sa udruženjima žrtava, glavni tužilac Haškog tribunala rekao je dijeli njihovu zabrinutost u pogledu rasvjetljavanja svih ratnih zločina počinjenih u BiH.

Visoki predstavnik u BiH rekao je da je glavnog tužioca Haškog tribunala upoznao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH nakon nedavno održane sjednice Savjeta za implementaciju mira u Briselu, kao i o izazovima koji stoje pred BiH u narednih nekoliko mjeseci.

"Naravno, i ovaj put potvrdio sam punu podršku OHR-a Haškom tribunalu, kao i moju ličnu privrženost punoj saradnji sa Hagom, jer je to jedan od mojih prioriteta i kao visokog predstavnika međunarodne zajednice i kao specijalnog predstavnika EU" - rekao je Lajčak.

XS
SM
MD
LG