Linkovi

Bush - Teroristi i dalje prijete Sjedinjenim Državama


Obilježavajući petu godišnjicu osnivanja Ministarstva za unutarnju sigurnost, predsjednik George Bush je upozorio da su teroristi rješeni da ponovo napadnu Sjedinjene Države. Buš je zatražio imunitet za telekomunikacione firme koje su pomogle administraciji da prisluškuje komunikacije sa osumnjičenim teroristima.

Predsjednik Bush je zaposlenima u Ministarstvu za unutarnju sigurnost rekao da je bolje suzbijati terorističke prijetnje van zemlje nego se suočavati sa njima u zemlji.

”U ovom trenutku, negdje u svijetu, neki terorista planira napad na nas. Znam da je nekima neprijatno i da misle o tome. Ali to je istina. A ljudi u ovoj sali shvataju tu istinu. Za nas nema veće odgovornosti, niti važnijeg zadatka, od zaustavljanja naših neprijatelja i zaštite naših sugrađana.“

Bush je govorio na proslavi kojom je obilježena peta godišnjica osnivanja Ministarstva za unutarnju sigurnost, kada su 22 ranije posebne agencije objedinjene u jednu organizaciju, sa zadatkom da brani i priprema zemlju da adekvatno reaguje na terorističke napade.

Američki predsjednik je rekao da zaposleni u tom sekretarijatu štite američku kompjutersku mrežu i granice, kao i snabdevanje hranom i vodom. Ministarstvo je takođe povećalo zalihe ljekova i vakcina potrebnih za slučaj biloškog napada.

Bush je rekao kako je jedno od najvažnijih sredstava zaštite zemlje sposobnost praćenja komunikacija između osumnjičenih terorista. U tom cilju on se zalaže za davanje retroaktivnog imuniteta telekomunikacionim kompanijama koje su, na zahtijev administracije, bez sudskog naloga prisluškivale telefonski i kompjuterski saobraćaj između pojedinaca u Sjedinjenim Državama i osumnjičenih terorista u inostranstvu. Mnogima od tih firmi sada prijete građanske parnice zbog takvih akcija, sprovedenih poslije terorističkih napada 2001. godine. Bush kaže da je pozivanje telekomunikacionih firmi na odgovornost nepravedno jer je tim kompanijama bilo rečeno da je ono što rade u okviru zakona i od velikog značaja za nacionalnu sigurnost.

”Sudjenja bi mogla da dovedu do otkrivanja informacija o tome kako sprovodimo taj nadzor i pružila bi Al Qaidi i drugima uvid u to kako da izbjegnu prisluškivanja. To bi bilo opasno, jer će privatne kompanije, opsjednute tužbama ili u strahu od njih, biti manje spremne da nam pomognu da brzo dobijemo potrebne informacije.“

Senat je već odobrio retroaktivni imunitet telekomunikacionim kompanijama, a prijedlog tog zakona sada očekuje odluku Zastupničkog doma. Demokrate u tom domu protive se pokušajima predsjednika da proširi ovlašćenja dobijena Zakonom o spoljnom obaveštajnom posmatranju, iz 1978. godine, prema kome Kongres ima pravo da odlučuje pod kojim uslovima može da se sprovodi prisluškivanje. Predsjednik Bush tvrdi da je taj zakon zastario i da ne omogućava obavještajnim agentima da na brz i efikasan način ulaze u trag teroristima u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG