Linkovi

Uticaj oslabljenog dolara na američku i evropsku ekonomiju


Euro nastavlja rasti u odnosu na dolar i 6. marta je dostigao rekord od 1,537 dolara. Dan prije toga britanska funta je dostigla vrijednost od dva dolara. Usporavanje ekonomije i strah od recesije se okrivljuju za padanje vrijednosti dolara, ali neki analitičari kažu da slab dolar nemora uvijek biti loša stvar. Izvještava Mil Arcega.

Rast Eura će njemačke automobile, francuska vina i drugu robu iz Evrope učiniti skupljom za američke kupce, i obeshrabriti Amerikance da putuju u Evropu. Sa druge strane, burzovni posrednik u New Yorku, Patrick D`Angelo kaže da oslabljeni dolar čini privlačnijim američku robu.

Patrick D`Angelo, burzovni posrednik u New Yorku:
Zato što je dolar tako slab za mnoge postaje atraktivno da posjete Ameriku i ovdje troše stranu monetu zamjenjenu za dolare, ali to privlači i evropske investitore, ne samo da ulažu u nekretnine na Manhattanu, nego i u kuće za odmor na Long Islandu. Po njegovom mišljenju slab dolar u odnosu na inostrane valute je dobra stvar za Sjedinjene Države.

U stvari, slab dolar je pomogao dvocifrenom porsatu američkog izvoza u prošloj godini. Dan North, glavni ekonomista u firmi Euler Hermes, koja osigurava kredite, to ovako objašnjava.

Dan North, ekonomista:
Ovo je dobro za izvoz jer američke kompanije sada šalju raznu robu, mašine i ostalo u Evropu i na druga mjesta gdje je ta ista roba ranije koštala recimo 100 eura a sada je zbog oslabljenog dolara spala na svega 50 eura.

Oslabljeni dolar donosi i druge prednosti evropljanima, kao manje cijene nafte, plina i drugih sirovina, čija se vrijednost izražava u dolarima.

Mada je nedavno smanjivaje kamatnih stopa u Americi poboljšalo likvidnost dolara, profesor ekonomije sa New York Univerziteta, Thomas Cooley kaže da je smanjivanje kamata uticalo i na smanjivanje vrijednosti dolara.

Thomas Cooley, New York University:
Kamatne stope su ostale veće u Evropi, i to znači da je Evropa privlačnija destinacija za novac. Novac otiče iz Sjedinjenih Država u druge valute, i to je dijelimično objašnjenje pada dolara.

Medjutim, pad dolara brine neke busnismene u Evropskoj Uniji, koji se plaše da jak Euro može donijeti gubitak poslova u Evropi. Evropska trgovinska udruženja su ove sedmice od Evropske Centralne Banke zatražili smanjivanje kamatnih stopa kako bi pomogli da se ojača američki dolar i unaprjedi trgovina sa najvećim evropskim trgovinskim partnerom.

XS
SM
MD
LG