Linkovi

Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz u Sarajevu


"Saradnja Tribunala i BiH je veoma važna i zato sam ovdje. Hapšenje preostalih bjegunaca je prioritet u našem radu", rekao je Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH i dodao da je u pitanju individualna krivična odgovornost, a ne politički razlozi za njihovo privođenje.

"Nezamislivo je da Haški sud može biti zatvoren bez dovođenja svih optuženih ratnih zločinaca, a bio bi gubitak ako bi Tribunal bio zatvoren bez njih. Uložićemo napore da bjegunci budu dovedeni pred lice pravde, jer je to odgovornost i obaveza međunarodne zajednice", rekao je Brammertz. Brammertz je pohvalio rad oficira za vezu sa Haškim sudom BiH i rekao da svojim radom doprinose i radu Tribunala, saopšteno iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništv BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je saradnja sa Haškim sudom veoma važna, jer je to jedan od uslova za približavanje EU. "

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da je posao koji Brammertz radi važan za BiH, ali i za neke opće principe pravde.

"U realizaciji vaše misije imaćete svu neophodnu pomoć organa BiH", naglasio je Komšić i dodao da je to što Brammertz radi jedan od ključnih procesa za BiH na planu obnove njenog društva.

Od danas Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je neophodnost izmjene rezolucija Vijeća sigurnosti UN, koje predviđaju zatvaranje Tribunala do 2010. godine.

"Za mir, sigurnost i pravdu u regionu neophodno je da se u planove za nastavak rada Tribunala uključe i nadležnosti za procesuiranje optuženih lica, protiv kojih postupci ne budu završeni do tog roka. Ukoliko ove rezolucije ostanu na snazi pravda će biti oštećena", rekao je Silajdžić.

XS
SM
MD
LG