Linkovi

Preliminarni izbori u SAD: McCain osigurao nominaciju Republikanske stranke


Američki predsjednik Bush danas je dao podršku senatoru Johnu MaCainu, kao kandidatu Republikanske stranke na narednim izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Gospodin Bush i senator McCain susreli su se u Bijeloj kući, nakon što je McCain osigurao dovoljan broj delegata za stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidta.

Prije samo nekoliko mjeseci senator iz Arizone bio je skoro izbačen iz utrke, ali se uspio održati i potom vrtoglavo penjati na ljestvici popularnosti. Predsjednik Bush je rekao da je senator McCain, njegov konkurent na predsjedničkim izborima 2000. godine, pokazao izuzetnu hrabrost, snagu, karakter i izdržljivost da bi izborio stanačku nominaciju. Upravo su te karakteristike potrebne za nekoga ko želi da obavlja funkciju američkog predsjednika, naglasio je gospodin Bush.

Mike Huckabee, do jučerašnjeg kruga stranačkih glasanja drugi preostali kandidat Republikanske stranke, danas se povukao iz izborne utrke i pružio punu podršku senatoru McCainu u daljim naporima da uđe u Bijelu kuću.

Na demokratskoj strani, senatorica Hillary Clinton je jučerašnjim pobjedama u Texasu i Ohio ostvarila povratak u žižu političkog interesovanja. Ona je također pobjedila i u saveznoj državi Rhode Island, dok je senator Back Obama pobijedio u Vermontu. Senator Obama i dalje ima malu prednost u broju do sada osvojenih delegata potrebnih da osigura stranačku nominaciju. Za oboje njih, kandidate Demokratske stranke, slijedeće vrlo bitno izborno odmjeravanje snaga biće američka savezna država Pennsylvania, gdje će preliminarni izbori biti odžani 22. aprila.

XS
SM
MD
LG