Linkovi

Condoleezza Rice: Izrael i Palestinci traže najbolji način za obnovu mirovnih pregovora


Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da Izrael i Palestinci namjeravaju obnoviti mirovne pregovore, suspendovane nakon izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze, koji pod kontrolom već duže vrijeme drži Hamas.

Gospođa Rice je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, održanoj danas u Jerusalemu, također istakla da su dvije strane u kontaktu i da traže najbolji način za obnovu pregovora, ali nije dala nikakav vremenski okvir. Gospođa Rice je u svom obraćanju zatržila od Hamasa da prestane raketiranje Izraela.

Ona se danas, na kraju svoje posjete Srednjem Istoku odakle odlazi za Brisel, susrela i sa palestinskim pregovaračima. Neposredno pred taj susret izraelske snage su na kratko ponovo upale u Pojas Gaze gdje su se sukobile sa militantima. Iz izraelske armije kažu da je u tim borbama ubijen viši zapovjednik militantne grupe Islamski jihad. Palestinski izvori navode da je ubijeno i jedno dijete, a da je najmanje još deset Palestinaca ranjeno.

U međuvremenu, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je saopštio da namjerava obnoviti mirovne pregovore, odbacujući raniji stav da to neće uraditi dok se ne uspostavi primirje i okonča nasilje u Pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG