Linkovi

BiH: Ženama mnogo lošije nego muškarcima


U Sarajevu je danas , povodom Sedmice ravnopravnosti polova, državna agencija koja se bavi tom oblasti, predstavila godišnji izvještaj o položaju žena u svim oblastima života i rada Bosni i Hercegovini. Zakonom o ravnopravnosti polova usvojenom 2003. godine, zabranjuje se diskriminaciju na osnovu pola, nasilje na osnovu pola, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje. Iako se zakon odnosi i na žene i na muškarce, praksa i statistika pokazuje da su u BiH žene u većini oblasti one koje, na žalost, prolaze mnogo lošije nego muškarci. Primjera radi, žene od 16 do 64 godine čine tek 35 posto radne snage, a zaposlene su, najčešće, na radnim mjestima na kojima su plate manje od 400 maraka. Iako je evidentno da se broj žena u politici nakon rata povećao, njih danas nema na minsitarskim pozicijama u Vijeću ministara, u vladi FBiH samo jedna žena je ministar,a tek dvije u vladi RS. U malim procentima, zastupljene su i kao članice kantonalnih vlada, direktorice državnih i entitetskih institucija, članice odbora i komisija.

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova Samra Filipović-Hadžiabdić i danas je, prilikom prezentiranja izvještaja, još jednom ponovila da su mediji strateški partner agencije, ali i ukazala na pojavu mizogenih stavova i jezika u nekim od printanih medija.

Agencija je, također, izradila, u suradnji sa entitetskim gender centrima, Gender akcioni plan BiH, kao petogodišnji strateški dokument. Tim dokumentom definirano je 15 oblasti u kojima je neophodno povećati stepen ravnopravnosti polova, odnoosno povećati učešće žena. To su, između ostalog, oblasti evropskih integracija, političkog i društvenog života, zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja, te oblasti usklađivanja profesionalnog i porodičnog života i medija.

XS
SM
MD
LG