Linkovi

Evropska unija: Novi koncept podrške BiH i Zapadnom Balkanu


Danas je u Briselu predstavljen novi, osnažen koncept podrške evropskim perspektivama BiH i Zapadnog Balkana. Uz širok krug mjera koje Evropska komisija stavlja u pogon kako bi pomogla BiH i ostatku regiona u integracijskim naporima, evropski komesar za proširenje Olli Rehn vidi ozbiljnu šansu da u aprilu bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Taj koncept, smatra gospodin Rehn, u bosanskohercegovačkom slučaju ima višestruk karakter. U najkraćem osnažiće veze BiH sa Briselom i podstaći opredjeljenje njenih političara prema zajedničkom cilju, ističe komesar EU za proširenje, i dodaje:

"Nedavno smo imali uspješan sastanak sa bosanskohercegovačkim liderima i ja sam uvjeren u njihovu političku volju da završe posao na policijskoj reformi usvajanjem odgovarajućeg zakona u državnom parlamentu. Kada se to narednih sedmica dogodi, a ja sam uvejern da će se dogoditi, moći ćemo u aprilu da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, što će zemlju još više približiti evropskim perspektivama. Taj korak je veoma bitan kao potvrda opredjeljenja bosanskohercegovačkih lidera ka dobrobiti vlastite zemlje i njene budućnosti".

U Evropskoj komisiji, pored ostalog, najavljuju kako će, u nizu pregovora sa državama Zapadnog Balkana o bezviznom režimu za prostor članica EU, uskoro započeti i razgovore sa BiH o modalitetima i zadacima koje treba ispuniti kakko bi Bosanci i Hercegovci bez viza putovali EU. Nadalje, udvostručene su stipendije za studente, fondovi za naučni rad,
osnažena je saradnja svih koji ulažu novac na balkanskom prostoru....

Sve u svemu, danas je posebno naglašeno da je Zapadni Balkan region gdje je EU uložila , ulaže i ulagaće najviše. Niti ijedan region u svijetu ne može se pohvaliti da, primjerice, u periodu od 2007. do 2011. godine pred njim stoji takva finansijska linija kakvu je EU otvorila prema Balkanu. Riječ je o vrijednosti od 4 milijarde eura i to, više od bilo čega, pokazuje koliko je Evropljanima stalo do tog prostora. Za uzvrat, EU traži reforme i razvoj demokratskog društva, sposobnog da se jednog dana ravnopravno i punopravno uključi u evropsku porodicu.

XS
SM
MD
LG