Linkovi

Crno vino: Dokazana djelotvornost protiv opasnih bakterija


Brojnim naučnim istraživanjima već je dokazano da su jedna, dvije čaše crnoga vina na dan dobre za srce, pa čak i za liniju. Najnovije istraživanje, međutim, dokazuje da crno vino može biti jako korisno u uništavanju bakterija, posebno e-coli i listerije. Štiteći ljudski organizam od tih opasnih bakterija, profesorica sa univerziteta američke savezne države Missouri Azlin Mustapha ističe da je provedenim istraživanjem pouzdano utvrđeno da crno vino ne uništava korisne bakterije u stomaku.

”Crno vino onemogućava rast opasnih bakterija i na krraju ih ”ubija.” Vina koja to najbolje čine su merlot, kabernet i pinot noir."

Određeni kemijski sastojci u grožđu, odnosno u kožici crnog grožđa, pomažu samoj biljci da se brani od raznih bolesti. Profesorica Mustapha ističe da se iste kemikalije nalaze i u crnom vinu i to su najvjerovatnije sastojci koji organizam ”vinopije“ štite od određenih bakterija. Istina, neke studije opovrgavaju apsolutnu dobrobit vina. Gospođa Mustapha ističe da je naučno potvrđeno da i razrijeđeno vino spriječava rast štetnih bakterija, i dodaje:

”Ključ uspjeha je umjerenost. To znači jedna čaša - oko 120 mililitara - crvenog vina dnevno za ženu, i dvije za muškarca.“

Tokom istraživanja testirana su i bijela vina, ali se pokazalo da samo crna vina imaju moć ubijanja štetnih bakterija u organizmu.

XS
SM
MD
LG