Linkovi

Rice: Najnovije izraelsko-palestinsko nasilje ne bi smjelo zaustaviti mirovni proces


Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas se u Ramali na Zapadnoj Obali sastala s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, kako bi pozvala na trenutačni povratak mirovnim pregovorima sa Izraelom. Gospođa Rice je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, gospodinom Abbasom, pored ostalog, istakla da najnovije izbijanje nasilja na obje strane ne bi smjelo zaustaviti mirovni proces. Palestinski predsjednik je, sa svoje strane, pozvao izraelsku vladu da obustvi agresiju. On je dodao da samo dugotrajna obustava vatre i na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze, može pomoći da se do kraja ove godine uspostavi mir.

Gospodin Abbas je, kao što je poznato, prekinuo razgovore s Izraelom u nedjelju, kako bi prosvjedovao protiv petodnevne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno preko 100 Palestinaca, među njima dosta civila.

Izraelske trupe su se jučer povukle sa sjevera Gaze. Međutim, zvaničnici u Tel Avivu kažu da će obnoviti ofanzivu ako ne prestanu raketni napadi Palestinaca na Izrael.

Takođe danas, predsjednik SAD George Bush razgovarao je u Bijeloj kući sa jordanskim kraljem Abdullahom. Nakon tog susreta, gospodin Bush je izjavio da i dalje vjeruje da Palestinci i Izraelci mogu postići pravi mir prije nego istekne njegov mandat u januaru. Kralj Abdullah izrazio zadovoljstvo upornim američkim angažmanom kada je izraelsko-palestinski mirovni proces u pitanju.

Osim toga, američki predsjednik i jordanski kralj su razgovarali o prilivu oko 750 hiljada iračkih izbjeglica u Jordan, o utjecaju cijena nafte na američko tržište, kao i aktuelnom stanju u Libanu. Gospodin Bush je najoštrije osudio, kako je rekao, sirijsko miješanje u unutarnja zbivanja u Libanu.


XS
SM
MD
LG