Linkovi

Vijeće sigurnosti: Pooštravanje sankcija prema iranskom režimu


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je izglasalo treći, još oštriji, krug sankcija protiv Irana zbog odbijanja valadajućeg režima da suspenduje program obogaćivanja uranijuma. Za te oštrije sankcije je glasalo 14 članova, dok je Indonezija bila suzdržana. Odgvovarajućom rezolucijom nalaže se pojačavanje ograničenja na trgovinsku razmjenu sa Iranom, dalje ograničavanje putovanja i raspolaganja imovinom osobama uključenim u nuklearne i raketne programe Teharana, kao i pojačan nadzor nad poslovanjem banaka u Iranu.

I direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei smatra da Iran mora dostaviti više detalja o svojim nuklearnim aktivnostima. On je danas 35-to članom Upravnom odboru Agencije rekao da su nuklearne aktivnoti Irana i dalje zabrinjavajuće, uprkos poboljšanoj transparentnosti u nekim oblastima.

Iranski izaslanik u IAEA Ali Asghar Soltanieh navode gospodina ElBaradeia odbacio je kao netačne i politički motivirane. S druge strane, američki ambasador pri Agenciji Gregory Schulte je istakao brojen informacije ukazuju da i dalje ostaju otvorena "zabrinjavajuća pitanja" koja snažno upućuju da iranski režim razvija tajni program nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG