Linkovi

Ruski predsjednički izbori: Ubjedljiva pobjeda Medvedeva


Dmitri Medvedev, kojeg je praktično predsjednik Vladimir Putin odabrao za svog nasljednika, ubjedljivo je pobijedio na jučer održanim ruskim predsjedničkim izborima sa više od 70 posto osvojenih glasova. Birači su se odazvali u rekordnom broju, dok predstavnici nevladine organizacije za prava glasača ”Gološ” navode da su primili brojne telefonske pozive u kojima se ljudi žale da su prisiljivani da izađu na izbore.

Gospodin Medvedev je tokom današnjeg obraćanja u Moskvi obećao da će nastaviti politiku njegovog mentora Vladimira Putina. On je također rekao da će, kao predsjednik imati punu odgovornost za spoljne poslove, a da će gospodin Putin uskoro preuzeti funkciju predsjednika ruske vlade .

Reagirajući na izbor novog ruskog predsjednika, Sjedinjene Američke Države su saopćile da će surađivati sa gospodinom Medvedevim u oblastima od obostranog interesa. Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe je precizirao da je u interesu obje zemlje da zajednički rade na sprečavanju trgovine nuklearnim oružjima i materijalima i u borbi protiv terorizma i kriminala. On nije komentirao legitimnost izbora Medvedeva.

Članovi parlamentarne delegacije Vijeća Evrope ocjenjuju da rezultati izbora odražavju volju ruskog naroda, ali ukazuju i na činjenicu da ograničen pristup medijima dovodi u pitanje ispravnost izbornog procesa.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je također ukazao na nejednake predizborne šanse kandidata, ali i istakao da su se, unatoč tome, građani Rusije jasno opredjelili za Medvedeva. Generalni sekretar NATO snaga Jaap de Hoop Scheffer je naglasio značaj nastavka angažmana sa Rusijom. Britanski premijer Gordon Brown je uputio čestitke gospodinu Medvedovu, a glasnogovornik britanske vlade istakao da će London novu rusku vladu cijeniti prema njenim djelima.XS
SM
MD
LG