Linkovi

Princ se vraća kući


Ministarstvo obrane Britanije je saopćilo da povlači iz Afghanistana princa Harry-ja, i to odmah - a nakon što je javnost saznala da se on bori na prvim linijama fronta protiv snaga Talibana.

Britanska vlada je imala ugovor s najvećim medijima u Britaniji da ne izvješćuju o prinčevom rasporedjivanju na teren sve dok se njegov vojnički angažman ne privede kraju.

Medjutim, u januaru je jedna australijska publikacija objavila prva o tome da je princ Harry na terenu u Afghanistanu, nakon čega je novinski web site, sa sjedištem u Americi, Drudge Report, prenio priču, koja se proširila cijelim svijetom. Objavljeno je da se Harry bori u svojoj četi na prvim linijama u provinciji Helmand, na jugu Afghanistana još od decembra.

Premijer Britanije Gordon Brown se zahvalio princu na hrabrosti odanosti i profesionalizmu. Britanski ministar obrane je izrazio razočarenje razvojem situacije, ali je dodao da postoji hitan plan povlačenja princa.

Sam Harry je izrazio veliko razočarenje, rekavši da ne želi ostati izoliran u kraljevskim palatama u Londonu. On je javno dodao da nije sretan u Engleskoj. Zapovjednik združenog stožera britanskih snaga, general Richard Dannatt je kazao da je princ Harry kao vojnik bio primjer hrabrosti, ulazeći u sve rizike na prvim linijama fronta kao i njegovi drugovi u jedinici.

XS
SM
MD
LG