Linkovi

Dodik - Podrška Daytonu ne podrazumjeva da OHR upotrebljava bilo kakva ovlaštenja


Predsjedavajući Savjeta ministara Bi H, Nikola Špirić saopštio je danas u Banjaluci, po povratku iz Brisela, da je Deklaracija Savjeta za implementaciju mira u B i H snažno potvrdila Dejtonski sporazum i postojanje entiteta. On je izrazio očekivanja da će Bosna i Hercegovina do kraja aprila potpisati Sporazum o asocijacijii pridruživanju sa Evropskom Unijom za šta je preduslov zakon o reformi policije. Ovim povodom danas je u Banjaluci konferenciju za novinare održao i premijer RS, Milorad Dodik.

Deklaracija Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u B i H je snažno otvorila vrata Bosni i Hercegovini za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom do kraja aprila ali je nagovijestila i mogućnost gašenja OHR-a u B i H. Saopštio je ovo danas u Banjaluci po povratku iz Brisela,predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Nikola Špirić.

« Ova je Deklaracija u interesu svih. Ono što nam je jasno stavljeno do znanja je da nema negacije države, da negacija države nije dobra, i da nema negacije njenog Daytonskog uredjenja. Dakle, pozicija entiteta se ne dovodi u pitanje i zato te jalove rasprave na svim relacijama treba da stanu i da se posvetimo onome što su realni izazovi BiH, izazovi svakog u BiH, bez obzira da li živi u RS ili Federaciji BiH.»

Nikola Špirić je izrazio očekivanja da će zakon o reformi policije biti usvojen u drugom čitanju u oba doma parlamenta B i H čime će biti stvorene pretpostavke da Bosna i Hercegovina do kraja 2010.godine stekne i status kandidata za prijem u Evropsku Uniju.

I premijer Republike Srpske Milorad Dodik je danas pozvao sve političke partije u B i H da bez ulaganja amandmana prihvate zakon o reformi policije. Govoreći o brojnim sastancima proteklih dana u Briselu Dodik je poručio da nikakva nametanja zakona ili smjena domaćih predstavnika vlasti koju bi vršio OHR više nije prihvatljiva.

“Na Vijeću za impelemntaciju mira jasno sam rekao i to će se i desiti. Ni jednu nadležnost više niko neće prenijeti sa RS. Jasno smo rekli, ukoliko se ugrožava pozicija RS, Daytonskog karaktera, da se onda može računati i na disoluciju. To je rečeno jasno i glasno članovima Vijeća za implementaciju mira u BiH. I zato me ohrabruje onako snažno izražen stav podrške Daytonuu samom Kominikeu. A, podrška Daytonu ne podrazumjeva da Visoki predstavnik i OHR ovdje upotrebljavaju bilo kakva ovlaštenja.

Premijer Republike Srpske,Milorad Dodik danas je odbacio primjedbe iz OHR-a na odluku entitetske Vlade o emitvanju obveznica po osnovu izmirenja duga za staru deviznu štednju kojim je predviđena isplata stare devizne štednje za pet a ne za devet godina kako je odlučio Parlament B i H.

XS
SM
MD
LG