Linkovi

SAD: Vlada Srbije naredila policiji da ne reagira tokom nedavnih protesta u Beogradu


Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkl Mekonel izjavio je da je vlada Srbije naredila policiji da ne reagira kada su protestanti, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu, uključujući i američku.

Govoreći pred senatskim Odborom za oružane snage, gospodin Mekonel je, pored ostalog istakao:

“Imamo pouzdane informacije da je vlada Srbije donijela odluku da povuče policijske snage i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje.”

Mekonel je takođe rekao da smatra da će se nasilje u Srbiji nastaviti u manjem obimu, zapitavši se koliko je vlada u Beogradu spremna da kontroliše bilo kakve buduće nemire.

“Postojeće snage mogu spriječiti manje nemire. Međutim, ukoliko se prošire, biće van njihove kontrole. Tako da se postavlja pitanje koliko su srpske vlasti odlučne i da li će podstaći mnogo veće nasilje od onog koje se već dogodilo.”

U okviru istog svedočenja pred senatskim odborom za oružane snage, direktor odbrambene obaveštajne službe general Majkl Mejpls izrazio je zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ističući, međutim, da su mirovne snage NATO-a do sada uspijevale da osiguraju bezbjednu situaciju u tom području.

XS
SM
MD
LG