Linkovi

Afganistan: Princ Harry na frontu skoro 3 mjeseca


Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane saopštili su da se princ Harry nalazi u Afganistanu u prvim borbenim linijama protiv talebanskih militanata već skoro tri mjeseca. Princ Harry, 23-godišnji oficir kraljevske regimente, mlađi sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane i treća osoba u liniji za britansku kraljevsku krunu, raspoređen je, kako je saopšteno, sa drugim pripadnicima te jedinice na području problematične provincije Hemlad u decembru prošle godine.

Zapovjednik britanske armije general Richard Dannatt izjavio je da princ Harry vojne zadatke obavlja na primjeren način i da preuzima iste rizike kao i svi drugi vojnici iz njegove borbene grupe. General Dannat je izrazio žaljene zbog objavljivanja informacija o borbenom angažmanu princa Harry-a i istakao da će zvaničnici ministarstva odbrane sada morati razmotriti da li je uputno da princ Harry i dalje ostane u Afganistanu.

O upućivanju princa Harry-a u Afganistan nije izvješteno sve do sada u skladu sa dogovorom britanske vlade i britanskih medija. Informcije su, međutim, procurile u javnost zahvaljući napisima u jednom australijskom magazinu i jednim njemačkim novinama.

Britanska armija je prošle godine isključila mogućnost da princ Harry bude upućen u Irak zbog medijske pažnje koja bi ga pratila, te, sasvim sigurno, i princa i njegovu jedinicu izložila znatno većem riziku.

XS
SM
MD
LG