Linkovi

Pojas Gaze: I danas nove žrtve


Prema izjavama palestinskih zvaničnika u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, područje inače pod kontrolom militantnog Hamasa, ubijeno je najmanje 14 Palestinaca. Među ubijenim su i četvorica dječaka koji su se, igrajući nogomet, zatekli na prostoru zračnih udara. Palestinski zvaničnici takođe su saopštili da je jedna izraelska raketa pogodila policijsku postaju oko 150 metara udaljenu od kuće lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Gazi.

Iz izraelske armije navode o ovom napdu nisu komentirali, a za onaj prvi saopšteno je da se navodi palestinske strane provjeravaju. Izraeleski vojnici danas su ubili dvojicu militanata tokom racije izvršene na jedan izbjeglički kamp u blizini Nablusa na Zapadnoj Obali.

Inače, u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze u posljednja dva dana ubijeno je više od 20 Palestinaca, uglavnom osoba za koje se sumnja da pripadaju militantima.

Tokom današnjeg susreta izraelskog premijera Ehuda Olmerta i američke državne tajnice Codoleezze Rice, pred njenu posjetu Izraelu i palestinskim područjima slijedećeg tjedna, gospodin Olmert je rekao da će Izrael nastaviti da progomi militante nastojeći da prekine raketne napade. I gospođa Rice je istakla da napadi sa palestinskih područja moraju biti obustavljeni.

Izvođenje tih napada osudio je i palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki, istakavši istovremeno da Izrael treba deblokirati Gazu i omogućiti normalno snabdijevanje grada gorivom i strujom.

XS
SM
MD
LG