Linkovi

Pakistan: U napadu iz bezpilotne letjelice ubijeno 13 osoba


Predstavnici pakistanske obavještajne službe saopštili su da je u raketnom napadu na jednu kuću u plemenskom regionu južnog Waziristana ubijeno 13 osoba za koje se sumnja da pripadaju militatnim grupama. Među ubijenim 10 je stranaca, pretežno arapskog porijekla, i trojica Pakistanaca. Kuća je, kako je saopšteno, vlasništvo jednog pripadnika lokalnog plemena, povezanog al-Qaidom i talibanskim militantima.

Stanovnici sa tog područja, inače uz granicu sa Afganistanom, posvjedočili su da je raketni projektil ispaljen iz bezpilotne letjelice. Prema objašnjenju glasnogovornika pakistanske armije generala Athara Abbasa, prilikom udara raketnog projektila u kuću eksplodirao i eksplozivni materijal uskladišten u kući, što je zapravo usmrtilo militante zatečene u kući.

Iz američkih bezpilotnih letjelica i ranije su izvođeni slični napadi na militante u pograničnom području Pakistana. Zvaničnici pakistanske vlade nisu, međutim, potvrđivali da se zaista radilo o napadima iz američkih letjelica zbog osjetljivih pitanja vezanih za suverenitet Pakistana. O prošlonoćnom napadu nisu se izjašnjavali ni američki zvaničnici.

XS
SM
MD
LG