Linkovi

Dmitri Medvedev: Neovisnost Kosova ugrožava sigurnost cijelog Balkana


Dmitri Medvedev, čovjek za kojeg se vjeruje da će u nedjelju na ruskim izborima za predsjednika pobijediti, izjavio je danas da je neovisnost Kosova ugrozila sigurnost i stabilnost na cijelom Balkanu. Govoreći danas tokom političke kampanje u centralnom dijelu Rusije, gospodin Medvedev je istakao da je priznavanje neovisnosti Kosova od strane zapadnih zemalja, Evopu dovelo u tešku situaciju. On je istodobno dodao da se SAD, priznajući neovisnost Kosova, ne sučeljavaju s istim političkim posljedicama takvog poteza kao Evropa.

U međuvremenu je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila neke srbijanske zvaničnike da koriste otcjepljenje Kosova kako bi zapalili tenzije u cijelom regionu. U saopćenju Human Rights Watcha se navodi pet incidenata nasilja od prošle nedjelje, a Beograd se poziva da govori jednim glasom protiv nasilja.

Prema agenciji Tanjug, u Mitrovici i danas prosvjeduju Srbi, njih oko 100, zbog gubitka posla. Oni zahtijevaju da dva lokalna sudska odjela u kojima su radili, budu vraćeni pod srbijansku jurisdikciju.

XS
SM
MD
LG